Zajímavosti

Mincovní poklad z Blanenska

V polovině roku 2010 se podařilo hledači pokladů z Boskovicka objevit v lese pod kameny mezi Boskovicemi a Újezdem hliněný džbán plný stříbrných mincí. Nalezený hliněný džbán byl původně zabalen v textilní tkanině a ukryt pod navršenými kameny v malé hloubce v zemi.

Džbán obsahoval přes 7 kg stříbrných mincí od tolarových nominálů, pražské groše, krejcary, polské a uherské denáry až po drobné malé peníze Vladislava Jagelonského. Jednalo se o průřez mincí používaných na našem území z období od 2. poloviny 15. století až do poloviny 17. století. Tento mincovní depot musel během 30. leté války ukrýt poměrné movitý člověk. Už se asi nikdy nepodaří objasnit, proč tento depot nebyl ze země původním majitelem vyzvednut.

mincovni-poklad
FOTO: Policie ČR

V dnešní době byl tento poklad oceněn odborníky na milion korun. Nálezce tohoto pokladu však svůj nález zatajil a prodal mince za 850 tis. Kč překupníkovi z Brněnska. Policie ČR zahájila na základě anonymního udání šetření. Nálezci hrozí až 5 let vězení z přečinu zatajení věci a překupníkovi obvinění z podílnictví.

mincovni-poklad1
FOTO: Policie ČR

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..