Denár Břetislav I.,Cach 324
Denár Břetislav I.,Cach 324
Můj dotaz se týká denáru Břetislava I., dle lit. jde o Cach 324. Našel jsem v aukčním katalogu, lit.Cach - denáry nevlastním. Prosím o případné bližší info k minci, která má na obou stranách odchylky v opisech. Ve jménu WENCEZLAVS schází C, v BRACISLAVS schází asi L. Hmotnost 0,90 gramu, průměr 1,6 cm. Jedná se o nálezovou minci před rokem 1960. Jedná se mi o citace v literatuře /Cach,Šmerda aj/ zda se tam tento typ nalézá a dále příp. o vzácnost. Nezdá se mi, že by se mělo jednat o dobovou ražbu. Děkuji za odpověď všem, kteří se vyznají. Brandon
Re: Denár Břetislav I.,Cach 324
Jedná se o jeden z nejběžnějších denárů Břetislava I. ražených po mincovní reformě kolem r.1050. Dle F.Cacha se jedná opravdu o typ 324. Gramaticky správný latinský opis by měl být BRACIZLAVS DVX a SCS WENCEZLAVS. Takovýto opis však nalezneme málokdy, většinou jsou opisy různě korumpovány, t.j. písmena opisu mohou být různě zkomolena, přeházena nebo chybět. Řezači denárových razidel uvedeného období byli většinou negramotní, nová razidla vytvářeli puncováním dle předlohy a často u nich docházelo vlivem neznalosti významu opisu k chybám.
František Cach se ve svém díle "Nejstarší české mince" opisovými variantami nezabýval. Podrobnější členění i dle rozlišnosti opisů je ve starším díle od Eduarda Fialy - "České denáry" vydané v roce 1895, je-li tam ale Vámi vyobrazená varianta nevím, uvedenou publikaci nemám k dispozici.
František Cach se ve svém díle "Nejstarší české mince" opisovými variantami nezabýval. Podrobnější členění i dle rozlišnosti opisů je ve starším díle od Eduarda Fialy - "České denáry" vydané v roce 1895, je-li tam ale Vámi vyobrazená varianta nevím, uvedenou publikaci nemám k dispozici.
Re: Denár Břetislav I.,Cach 324
Cach 324 může být podle Fialy F VIII-11 806-817. Variantu bez toho N tam nikde nevidim nějak