Maley Gross 1588

Zde prosím vložte Váš dotaz týkající se mincí. Uveďte materiál, průměr popř. váhu mince, kterou chcete zde určit. Přiložte prosím rovněž fotografii mince z obou stran.
TomasP
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: 19 říjen 2020, 17:36

Maley Gross 1588

Nový příspěvek od TomasP »

Prosím o pomoc s přesným určení mince, ev. odhad ceny. Zjevně se jedná o Maley Gross z r. 1588(9?). Průměr je cca 18 mm. Trochu mne mate jeho hmotnost. Dohledal jsem si, že měl mít ražební hmotnost 1,055 g a tento má 1,77 g (?)
Přílohy
Maley_Gross_rub.JPG
Maley_Gross_líc.JPG
Uživatelský avatar
milda
Odborník
Příspěvky: 519
Registrován: 12 listopad 2011, 21:46

Re: Maley Gross 1588

Nový příspěvek od milda »

Osobně se domnívám že tato mince není originál. Žádný původní malý groš s mincovní značkou (S) a s nad ním umístěnou lilií není znám. Jak také zmiňujete ani hmotnost neodpovídá. Jsou sice známy i tzv. tlusté malé groše ražené na silnějším střížku, ty ale byly raženy standardními razidly.
TomasP
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: 19 říjen 2020, 17:36

Re: Maley Gross 1588

Nový příspěvek od TomasP »

To milda: A proč by někdo dělal falzifikát ? Vždyť ta mince měla malou hodnotu tehdy a teď to je obdobné (pokud to není nějaká rarita). K nálezu - našel jsem ji při přestavbě svého domu v zazděném volném prostoru mezi zdmi. Dosud jsem se domníval, že dům byl postavený někdy těsně po r. 1800. Pokud je ta mince pravá, tak by byl ještě o cca 200 let starší. I proto mne zajímá, jestli je to originál.
Uživatelský avatar
milda
Odborník
Příspěvky: 519
Registrován: 12 listopad 2011, 21:46

Re: Maley Gross 1588

Nový příspěvek od milda »

Jen tak mimochodem, mince se falšovaly v historii i u nižších nominálů než byly malé groše. Například z období vlády Ludvíka II. Jagellonského (1516-1526) jsou známa falza haléřů a bílých penízů. A u bílých penízů šlo o docela masivní produkci falz či napodobenin, činily až 5% z celkového množství tohoto nominálu v oběhu. U dobových falz šlo ale vždy falzifikátorovi o to na nich vydělat, proto byly vyráběny z kovu s výrazně nižším obsahem Ag a nebo jen s měděným jádrem povrchově postříbřeným nebo pocínovaným.
Pokud je tedy vaše mince z Ag, neměla by její výroba jako dobového falza vzhledem k její výrazně vyšší hmotnosti smysl. Proto se domnívám že se jedná o moderní napodobeninu. Jak již jsem zmiňoval v první odpovědi, mince neodpovídá dobovému originálu zejména mincmistrovskou značkou. Značky podléhaly schválení, řezač ražebních kolků tam nemohl "plácnout" cokoliv. Jména mincmistrů a jejich značky jsou známy z dochovaných písemných pramenů. Účel výroby moderní napodobeniny může být různý, například poškození sběratelů (tomu by nahrávala neznámá a tím pádem "vzácná" značka a také vyšší hmotnost evokující možnost že se jedná o vzácný tlustý odražek), ražba pro filmové účely, ražba pro turisty atd. Proč třeba vyrábí a prodává repliku malého groše česká firma Antiquanova, viz odkaz:
https://www.antiquanova.cz/Maly-gros-st ... escription
TomasP
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: 19 říjen 2020, 17:36

Re: Maley Gross 1588

Nový příspěvek od TomasP »

To milda: Díky za výborné info o falzech. Je mi trochu zvláštní, jak by se objevilo v prostoru mezi zdmi v mém domě. Že někdo při stavbě domu nebo při jeho používání ztratí minci, je asi běžné. Ale že by někdo ztratil "novodobé" falzum, je dost nepravděpodobné. Že by ztratil dobové falzum, to by bylo možné, ale nikdo asi nebude dělat falzum tlustého malého graše. To by se mu nemohlo vyplatit. Já jsem tedy nezjišťoval, jaká čistota Ag tam je (jestli vůbec je to z Ag).
Odpovědět