Pomůže někdo určit tuto minci, děkuji všem!

Zde prosím vložte Váš dotaz týkající se mincí. Uveďte materiál, průměr popř. váhu mince, kterou chcete zde určit. Přiložte prosím rovněž fotografii mince z obou stran.
Churochymenes
Stálý člen

Pomůže někdo určit tuto minci, děkuji všem!

Nový příspěvek od Churochymenes »

Nejspíš se jedná o pražský groš Ludwiga J., ale nikde jsem stejnou minci nedohledal. Zkouška zlata provedena na prubířském kameni. Pomůže někdo určit tuto minci, děkuji všem!
Naposledy upravil(a) Churochymenes dne 25 únor 2016, 12:43, celkem upraveno 1 x.
mixersmrk
Site Admin

Re: Pomůže někdo určit tuto minci, děkuji všem!

Nový příspěvek od mixersmrk »

Dobrý den,
tak to je pecka:) jedná se o český dukát Ludvíka Jagellonského (1516-1526), ražen byl v Praze, nese vyobrazení svatého Václava a dosti neobvykle i erbu nejvyššího mincmistra, hrábě Kostků z Postupic.

literatura: E.Fiala - Beschreibung der Sammlung böhmischer Münzen und Medaillen des Max Donebauer – c.987
vyobrazení je na tabulce XXI . tu literaturu Vám kdyžtak můžu nějak vykopírovat

S pozdravem admin mixersmrk
Churochymenes
Stálý člen

Děkuji mockrát za určení. Hezký kousek historie. S pozdravem Churochymenes.
milda
Odborník

Nový příspěvek od milda »

Dobrý den,
nechci nikomu kazit radost ale na mne jako originál nepůsobí.
Churochymenes
Stálý člen

Zdravím..Děkuji i za takový názor:) Poradíte mi kam se obrátit, kde mi s jistotou poradí, jestli se jedná o falzum či nikoliv? Díky!
milda
Odborník

Zkuste Aurea Numismatika v Praze 3, je to naše největší aukční firma.
Churochymenes
Stálý člen

Děkuji mockrát.
mixersmrk
Site Admin

Já sem tudle minci nikdy neviděl jako originál a ani repliku teda. V aurei sem nenašel ani že by se dražila.
Aurea je solidní organizace. Máteli to daleko, můžete zkusit nějakou lokální pobočku české numismatické společnost- http://numismatika.cz/

s pozdravem admin mixersmrk
milda
Odborník

Bohužel na to, že tyto mince jsou k vidění na trhu opravdu zcela výjimečně, spoléhají případní padělatelé. Je totiž obtížné srovnání s většinou nedostupným originálem. Při ceně originálu na trhu přesahujícím 10 000 € se již vyplatí "výroba" byť jen jediné mince. Na to stačí například technologie ražby z plastových razidel, zhotovení tzv.práškovou metodou a nebo odlití. Bohužel zadavatel dotazu již odstranil fotografie, ale možná jste si všiml velké poréznosti kovu na poměrně velké ploše mince, která na raženém dobovém originálu se u dukátového zlata nevyskytuje ani u takto starých mincí. Zarážejíci byla také vysoká hmotnost (pokud si dobře pamatuji tak 3,64g), i když vystouplé plochy byly poměrně otřelé. Většina velmi dobře zachovalých českých dukátů z jagellonského období má hmotnost 3,5g, z 13 ks uvedených v publikaci J.Dutkowski: Zloto czasow dynastii Jagiellonów měly vyšší hmotnost pouze 3 ks Vladislava II. Jag., a to 3,55g. Na aukcích jsem zachytil tyb Doneb.987 dvakrát - 20.9.2004 aukce firmy Meister & Sonntag (3,30g) a 28.1.2005 aukce firmy Numismatica Ars Classica - viz obrázky:
03. Meister & Sonntag 2004-09-20 D.987var..jpg
04. Numismatica Ars Classica 2005-01-28 D.987.jpg
mixersmrk
Site Admin

koukám na to že to smazal ...
Odpovědět