Dotaz k 1/2 krejcaru 1781 S

Zde prosím vložte Váš dotaz týkající se mincí. Uveďte materiál, průměr popř. váhu mince, kterou chcete zde určit. Přiložte prosím rovněž fotografii mince z obou stran.
Ascella
Nováček

Dotaz k 1/2 krejcaru 1781 S

Nový příspěvek od Ascella »

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli jsou padělky i relativně běžných mincí. Mám 1/2 krejcar 1781 S ve velmi slušném stavu, patina vypadá tak, že by mohla být umělá, ovšem hlavní proč penízku nedůvěřuji je váha - 4,2 g namísto po internetu uváděných 3,4 g.
Co si o tom myslíte? Je běžná až taková váhová odchylka? Jsou známy nějaká případy novodobých padělků? Kde sehnat informace o tloušťce mince? (přijde mi i velmi silná, jako odlitek, v porovnání s nalezenou na poli, která je ovšem sežraná časem a ve velmi špatném stavu...ale přeci jen ten rozdíl je obrovský).
Děkuji předem všem znalým za zkušenosti a informace.
Ascella
citronek
Odborník

Re: Dotaz k 1/2 krejcaru 1781 S

Nový příspěvek od citronek »

Bez fota se to spatne urcuje zda je pravá :)
milda
Odborník

Nový příspěvek od milda »

Dle patentu z 8.10.1779 byla předepsaná ražebni hmotnost Cu 1/2 krejcaru 3,88g. Tyto půlkrejcary byly raženy ve velkých nákladech z velmi měkké mědi, dochované kusy mají většinou vlivem opotřebení oběhem i působením případné koroze hmotnost nižší. Přestože Vámi uváděná hmotnost je vyšší než předepsaná nedomnívám se že může jít o dobový padělek, mince z obecných kovů mají vyšší hmotnostní rozptyl od předepsané hmotnosti na rozdíl třeba od mincí z Ag kdy byla v mincovně hmotnost kontrolována a byla-li vyšší než předepsaná, byla upravována justýrováním. Dle Vašeho popisu je mince velmi dobře zachovalá, navíc půlkrejcar 1781 S je běžná mince takže ani moderní padělek ke škodě sběratelů dle mého názoru nepřichází v úvahu.
mixersmrk
Site Admin

Nový příspěvek od mixersmrk »

Dobrý den,
pošlete prosím detailní foto a uvidíme, jak to s vaší mincí je.

S pozdravem admin mixersmrk
Ascella
Nováček

Nový příspěvek od Ascella »

Velice děkuji za ochotu.

Obrázek
Obrázek

Zaráží mne i hrana, což na skenech není vidět (naopak vynikly nedostatky), má barvu mosazi a tloušťku skoro 1,5mm.
Jsem možná přehnaně podezřívavá...
mixersmrk
Site Admin

Nový příspěvek od mixersmrk »

Dobrý den,
mince mi připadá zcela normální, např můj 1/2k 1781B má 3,98g... Měděné mince z této doby a i mladší nebo pozdější se velm liší ve svých hmotnostech. Např mám krejcary o hmotnostech 7,64 a 7,18 což je celkem velký rozptyl. U Marie Terezie mám krejcary v ropětí 11,5 až 9,5 gramu..

Takže myslím, že u své mince se opravdu nemusíte bát že byla padělkem..

S pozdravem admin mixersmrk
Odpovědět