A další dotaz. Mám tu čtyři mince, které by snad mohly být haléři z doby Vladislava II. Jagellonského, ale jistý si absolutně nejsem. Obrázky přikládám níže. Tři první jsou ražené jednostranné, poslední je oboustranný.
Děkuji za Vaše rady.
Mince 1: 12 mm, stříbro (nebo měď?)
Mince 2: 13 mm, stříbro (nebo měď?)
Mince 3: 12 mm, stříbro (nebo měď?), pod korunkou písmeno "W"
Mince 3: 12 mm, stříbro (nebo měď?), oboustranná ražba
Haléř - snad Vladislav II.
Re: Haléř - snad Vladislav II.
První je černý peníz Ferdinanda I. Habsburského, druhý a třetí černý peníz Vladislava II. Jagellonského a poslední Zhořelecký peníz (městská ražba, 15. století).
- koiko
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
souhlasím.
Díky, máte můj obdiv!!! Mám ještě jednu prosbu - byl bych vděčný za tip na nějakou vhodnou determinační literaturu... Nejlépe v PDF
Nejlépe zhrňující literatura na dribné nominály je asi J. Smolík, Pražské groše a jejich díly - dá se najít na netu volně ke stažení, potom K. Castelin, Drobná mince doby předhusitské a husitské. Na Ferdinanda I. ještě první díl Halačky, Mince zemí koruny české. Na černé peníze Ludvíka Jagellonského můžu doporučit typologii a sronávací tabulky kterou zpracovat Pavel Gregor - viz http://cnspg.cz, bílé peníze Ferdinanda I. Habsburského typologie od Veselého - stažitelná na stránkách aukční společnosti Aurea a samozřejmě již zmíněný Halačka. No a co se týče Zhořeleckých peněž tak tam si nejsem jistý, ale co si matně pamatuji, tak nějaká typologie byla uvedena v Numismatických listech, ale ročník z hlavy nevím - bylo nějaké číslo z 90.let. Až bude čas tak je projdu (sám si musím zrovna jeden určit ). Snad jsem na nic nezapomněl
Tak ta typologie ke Zhořeleckým haléřům se nachází v Numismatických listech rok 1990, číslo 5-6. Ještě jsem se do nich nedíval, jen jsem prošel obsahy